UNA MAR D’OLIVERES

Son Mesquidassa és una finca situada a mig camí entre la mar i la serra de Tramuntana, a les terres de Felanitx, a l’ombra del puig de Sant Salvador. Amb gairebé 100 hectàrees i més de 150.000 oliveres, és la major explotació agrícola d’aquestes característiques a Mallorca. El sistema de cultiu que es pot veure a Son Mesquidassa és el que millor s’adapta a una agricultura que cerca la màxima eficiència en el treball i la millor relació entre la qualitat i la quantitat d’oli, amb uns 200.000 litres d’oli obtingut a partir de produccions totals que superen el milió de quilos d’oliva. D’aquesta manera s’optimitzen els recursos invertits i s’aconsegueixen els màxims nivells d’eficiència i de sostenibilitat.

La recol·lecció, mecanitzada, permet collir les olives de forma eficaç, gairebé sense danyar els fruits, sense que toquin el sòl, fet que permet un ràpid processament, evita l’oxidació dels olis i assegura la màxima qualitat del producte final.

La varietat arbequina és la predominant en la plantació, tot i que la propietat ha apostat també per nous tipus d’oliveres com l’arbossana, la koroneiki o la sikitita per obtenir olis innovadors i de sabors i aromes sorprenents. Les oliveres es distribueixen en files que formen tanques compactes i, quan bufa el vent, mouen les seves branques com si fossin ones marines. A la finca hi abunden els conills, llebres, perdius i moltes altres aus que, protegits per troncs i fulles, semblen peixos que neden lliurement a la mar.

Passejar entre els arbres és submergir-se en un mar de verdor i frescor, on el sol i les ombres juguen capritxosament entre les fulles i olives dels arbres. Llavors, un s’adona que ha perdut de vista l’horitzó i el temps sembla aturar-se.

Aquestes experiències i moltes altres són les que la família Rosselló-Castell vol compartir amb els seus visitants. El seu objectiu es convertir Son Mesquidassa en un referent dins i fora de Mallorca tant a nivell agrícola com turístic i posar la tafona en el mapa de les principals oleorutes del món com un element dinamitzador de l’economia local.

Xisca, Malén i Tòfol Rosselló